Alm Zentral

competition: short listed
location: Winterthur, Switzerland
year: 2004


The proposed arrangement of new public spaces, adjoining the centrally located SBB railway corridor, provides a connection between existing and newly developed quarters in the centre. The term ‘Alm’ [alpine pasture] is used in connection with the design which characterises the re-cultivation of existing public spaces and plays with the idea of introducing ‘landscape’ into the city. The ‘Alm’ is made from a sequence of distinct topographical elements and acts as a strong visual marker within the inner urban area. It attempts to create a dialoge with parallel developments within the wider region.
This urban design competition is related to an ongoing large scale restructuring programme embracing central urban areas in Winterthur, Switzerland, following the relocation of industries and availability of former railway lands.